torsdag 21 februari 2008

Prokurör Sepp tahab estofiili kuueks aastaks vangi saata

SI-144
13.06.2007

Delfi teatel kuulas eile Risto Mikael Teinoneni kaitsepolitseiameti Lõuna-Eesti büroos üle Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Heili Sepp. Teda kahtlustatakse põhiseadusliku korra vastase ühenduse loomises ja sellesse liikmete värbamises. Süüdimõistmise korral karistatakse põhiseadusliku korra vastase ühenduse loojat ja sellesse liikmete värbajat kuni 6-aastase vangistusega.

Prokurör Sepa sõnul on loodava ühenduse tegevus suunatud etnilisel ebavõrdsusel põhineva ühiskondliku korralduse ja käitumisreeglite kehtestamisele Eestis, sihiga saavutada olukord, kus erinevad etnilised grupid (sh juudid ja teiste rasside esindajad) oleks Eesti Vabariigis nii pidevas füüsilises ohutundes kui ka ebavõrdselt koheldud.

Kahtlustuse kohaselt on Teinonen asunud värbama liikmeid loodavasse ühendusse tema juhtimisel korraldatud koosviibimistel, millel propageeritakse rahvustevahelist vaenu, kasutades selle edasiandmiseks Adolf Hitleri ja tema poolt juhitud natsionaalsotsialistliku töölispartei (NSDAP) ideoloogia termineid, propagandavahendeid ja sarnast sümboolikat. Samuti on Teinonen asunud teadlikult looma kontakte, kavandamaks ühenduse militaarse tiiva väljaõpet laagrivormis.

Kahtlustusest nähtuvalt soovib ta kasutada oma mõtteviisi elluviimiseks noori, kes oleks veendud uskuma tema propageeritavat ideoloogiat. Kahtlustuse kohaselt nimetab Teinonen väljaõpet saavaid isikuid SA-meesteks (ajalooline paralleel NSDAP paramilitaarsele tiivale — SA e. Sturmabteilung; rünnakrühmlased), kelle koolituse teoreetilises küljes omaks muuhulgas tähtsat osa fašistlik ideoloogia nii minevikus kui tänapäeval ning antisemitism, rassism ja skinheadlus.

Loodava ühenduse tegevus on suunatud Eesti Vabariigi siseriikliku suveräänsuse vastu, kuna selle eesmärk on tegutseda vastu riigi poliitilise ja sotsiaalse korra terviklikkusele ning Eesti Vabariigi ainuõigusele teostada avalikku võimu ja kehtestada riigis kohustuslikke reegleid kooskõlas põhiseaduses sätestatud õiguste ja vabadustega, sh §-ga 12, mille kohaselt „Kõik on seaduse ees võrdsed. Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste /…/ tõttu. Rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav."

Sõltumatu Infokeskuse arvates on § 12 küll ka täpselt vastupidisena tõlgendatav, tagades Risto Mikael Teinoneni veendumuste kaitse.

2. veebruaril 2001 omistas president Lennart Meri soome skaudijuht Risto Mikael Teinonenile Maarjamaa Risti V klass teenetemärgi. "Maarjamaa Rist on asutatud 1995. aastal Eesti riigi iseseisvuse auks. Maarjamaa Risti annab Vabariigi President välismaalastele, kes on osutanud eriti suuri teeneid Eesti Vabariigile," öeldakse auraha statuudis.

23. jaanuaril 2002 andis Mart Laari valitsus Risto Mikael Teinonenile Eesti Vabariigi kodakondsuse eriliste teenete eest meie vabaduspüüdlustele kaasaaitamisel. «Tunnen Risto Teinoneni juba aastakümneid, minu jaoks on ta ikka olnud suur Eesti sõber,» rääkis kodakondsuse soovitaja, toonane minister ja hetkel Isamaa ja Res Publica Liidu eestseisuse liige Toivo Jürgenson tänavu 23. mai Postimehes. «Natsivärgi seostamine temaga on minu jaoks täiesti võõras.» Jürgenson tunneb estofiilist soomlast ja Eesti–Soome suhete edendajat juba mitukümmend aastat.

Risto Mikael Teinonen on lõpetanud Tartu ülikoolis õigusteaduskonna ja õpib hetkel sealsamas teoloogiat.

Allikas: internet
Kontakt: si@kongress.ee

Inga kommentarer: