torsdag 21 februari 2008

Eile toimusid üle Eesti rahvuslaste kodude läbiotsimised

SI-142
13.06.2007

Eile toimus kümnekonna rahvuslase kodudes läbiotsimine, neist neli on Iseseisvuspartei juhatuse liikmed. Süüasi on kokku pandud § 235 "Eesti Vabariigi põhiseadusliku korra vastane ühendus" lõige 1 tunnustel.
Mainitud süüdistussäte ütleb, et tegu on Eesti Vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud tegevuse eesmärgil loodud kolmest või enamast isikust koosnevasse püsivasse ja isikutevahelise ülesannete jaotusega ühendusse kuulumisega, samuti sellise ühenduse loomise, juhtimise või sellesse liikmete värbamisega, ning sellise kuriteo eest karistatakse kuni kuueaastase vangistusega.
Selgus, et kriminaalasi algatati Lõuna ringkonna prokuratuuri poolt juba 17. jaanuaril ehk siis valimiskampaania ajal, ning ainsana on kahtlustatavaks tunnistatud Risto Teinonen, teised otsiti läbi ja kuulati üle tunnistaja staatuses. Teinonenile määrati tõkendiks Tartu linnast lahkumise keeld.
"Menetleja soovib Eesti Vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud registeerimata ühendusena näha mittetulundusühingu Uus Euroopa poolt korraldatud stiilipidudes osalejaid," selgitas kuueliikmelise mittetulundusühingu juhatuse liige Risto Teinonen.
Juristina tegutsevalt põliselt estofiililt Risto Teinonenilt, kelle tegevuse tõttu pidavat vähemused tundma end Eestis ohustatuna, võeti ära kolm arvutit koos õigusbüroo materjalidega, raamatuid, sümboolikat, päevikuid, laualipp, hulgaliselt muid temale ja abikaasale kuuluvaid isiklikke esemeid. Ka tunnistajatelt konfiskeeriti isiklikke asju, sealhulgas arvuteid ja päevikuid.
Ülekuulamised ja läbiotsimised algasid kell 7-8 hommikul ning need korraldati prokuratuuri ja Kaitsepolitsei ühiste jõududega üle Eesti, taas vabadusse pääseti hiljemalt kell 21 õhtul. Enamiku ülekuulamisi viisid läbi Kaitsepolitsei töötajad, kuid näiteks Teinoneniga tegeles prokuratuuri uurija, kes oma väitel ise selle menetluse algatas - ent seejuures toimus ülekuulamine ometigi Kaitsepolitseis.

Allikas: MTÜ Uus Euroopa
Kontakt: uus.euroopa@gmail.com

Inga kommentarer: